مرادعلی زارعی پور؛ احسان موحد؛ علی اصغر خیرخواه؛ فاطمه سیدی؛ مهسا طاهرگورابی؛ شهره شفیعی
چکیده
چکیده:زمینه و هدف: یکی از موارد مهم در زمینه حفظ و ارتقای سلامت جامعه، مدیریت جامع پسماندها بهخصوص در همهگیری کووید-19 میباشد. عدم توجه به مدیریت پسماند، صدمات جبرانناپذیری بهجای میگذارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی دانش و عملکرد کارکنان حوزه سلامت از مراحل مدیریت پسماند در اپیدمی کووید-19 انجام شد.مواد و روشها:این مطالعه ...
بیشتر
چکیده:زمینه و هدف: یکی از موارد مهم در زمینه حفظ و ارتقای سلامت جامعه، مدیریت جامع پسماندها بهخصوص در همهگیری کووید-19 میباشد. عدم توجه به مدیریت پسماند، صدمات جبرانناپذیری بهجای میگذارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی دانش و عملکرد کارکنان حوزه سلامت از مراحل مدیریت پسماند در اپیدمی کووید-19 انجام شد.مواد و روشها:این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) در سال1399 بر روی 428 نفر از کارکنان بهداشتی و درمانی شاغل در دانشگاه علوم پزشکی جیرفت انجام شد. روش نمونهگیری از نوع در دسترس بود. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محققساخته در خصوص مدیریت پسماند بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS، ورژن 24 و آزمونهای همبستگی پیرسون و رگرسیون لوجستیک انجام شد.یافتهها: دانش و عملکرد مدیریت پسماند کارکنان در شرایط کرونا ویروس 2/54% خوب، 2/32% متوسط و 6/13% ضعیف بهدست آمد. تمام مراحل مدیریت پسماند با هم همبستگی مثبت و معناداری داشتند (05/0>p). نتایج رگرسیون لوجستیک نشان داد که جنسیت زن (8/1=OR، 001/0=p)، محل خدمت پایگاه/ خانه بهداشت (1/2=OR، 002/0=p)، تحصیلات ارشد و بالاتر (9/2=OR، 001/0=p) و وضعیت اقتصادی خوب (7/2=OR، 001/0=p) احتمال دانش و عملکرد کارکنان سلامت در مورد مدیریت پسماند در شرایط کرونا ویروس را افزایش میدهد.نتیجهگیری: در کل دانش و عملکرد کارکنان در مورد مدیریت پسماند در همهگیری کرونا خوب بود، اما لازم است مداخلات آموزشی متناسب با عوامل تعیین کننده مدیریت پسماند جهت افزایش و تداوم دانش و عملکرد کارکنان انجام گیرد.نوع مقاله: مقاله پژوهشىکلید واژهها: دانش، عملکرد، مدیریت پسماند، کارکنان سلامت، کووید- 19
سحر زمانی اهری؛ مرادعلی زارعی پور
چکیده
نظارت بر مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی بهمنظور حفظ سلامت استفادهکنندگان از این مراکز بر عهده بازرسان و کارشناسان بهداشت محیط دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور میباشد. بازرسی و کنترل صحیح این مراکز، نقش مؤثر و بسزایی در پیشگیری از بروز و شیوع بیماریهای واگیر دارد و باعث حفظ سلامت افراد جامعه میشود. بنابراین جهت پیشگیری ...
بیشتر
نظارت بر مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی بهمنظور حفظ سلامت استفادهکنندگان از این مراکز بر عهده بازرسان و کارشناسان بهداشت محیط دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور میباشد. بازرسی و کنترل صحیح این مراکز، نقش مؤثر و بسزایی در پیشگیری از بروز و شیوع بیماریهای واگیر دارد و باعث حفظ سلامت افراد جامعه میشود. بنابراین جهت پیشگیری از شیوع کووید-19 و جلوگیری از افزایش آمار مبتلایان به این بیماری میبایست نظارتهای شدیدتری در مورد مراکز تهیه و توزیع و عرضه مواد غذایی اعمال گردد و پروتکلهای بهداشتی در این مراکز مورد بازرسی قرار گیرد. با توجه به کمبود نیروی بهداشت محیط، گستردگی مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی، بازرسی و آموزش حساسسازی افراد تمام اماکن در مورد رعایت پروتکلهای پیشگیری از کرونا ویروس امکانپذیر نمیباشد، بنابراین نویسندگان در این مقاله داوطلبان سلامت را بهعنوان مشارکتکنندکان در نظارت مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی پیشنهاد نمودند. درگیری و مشارکت فعال داوطلبان سلامت موجبات افزایش حس مسئولیت اجتماعی شده و احساس اختیار و تسلط سازمانهای رسمی از بین میرود. داوطلبان سلامت پس از دریافت آموزشهای حضوری و غیرحضوری پروتکلهای بهداشتی پیشگیری از کرونا ویروس در مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی و بازدید و نظارت چندین مراکز موادغذایی به همراه کارشناسان بهداشت محیط میتوانند فعالیتهای خود را جهت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در این اماکن شروع کنند؛ بدینترتیب عزمی فراگیر برای مهار کرونا ویروس در اماکن تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی بهوجود خواهد آمد که برآیند این فعالیتها به شکل مثبت بر سلامت مردم و جامعه و در نهایت کنترل بیماری کرونا خواهد شد.
مرادعلی زارعی پور؛ محمد سعید جدگال
چکیده
محل کار به عنوان مکانی که کارکنان ساعتهای زیادی را در آن سپری میکنند و احتمالا با افراد متعددی برخورد دارند، یکی از محیطهای مستعد برای انتقال ویروس کرونا محسوب میشود لذا برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به این ویروس، رعایت پروتکلهای بهداشتی در این محیطها از اهمیت فراوانی برخوردار است. با توجه به کمبود نیروی بهداشت محیط، گستردگی ...
بیشتر
محل کار به عنوان مکانی که کارکنان ساعتهای زیادی را در آن سپری میکنند و احتمالا با افراد متعددی برخورد دارند، یکی از محیطهای مستعد برای انتقال ویروس کرونا محسوب میشود لذا برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به این ویروس، رعایت پروتکلهای بهداشتی در این محیطها از اهمیت فراوانی برخوردار است. با توجه به کمبود نیروی بهداشت محیط، گستردگی ادارات، بازرسی و آموزش حساس سازی کارکنان تمام ادارات در مورد رعایت پروتکل های پیشگیری از کرونا ویروس امکان پذیر نمی باشد. بنابراین نویسندگان در این مقاله سفیران سلامت ادارات را به عنوان مشارکت کنندکان در سلامت سازمان پیشنهاد نمودند. سفیر سلامت، فردی از کارکنان سازمان است که رابط بین سیستم بهداشتی و کارکنان آن سازمان می باشد. سفیر سلامت سازمان بعد از دریافت آموزش های حضوری و غیر حضوری پروتکل های بهداشتی پیشگیری از کرونا ویروس توسط کارشناسان بهداشت محیط، می توانند فعالیتهای پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در سازمان خود انجام دهند. مطالعۀ حاضر این مهم را مشخص ساخت که توانمندسازی سفیران سلامت سازمانها به عنوان منتخبان سازمان برای پیشگیری از بیماری کرونا ویروس، موجب قطع انتقال زنجیره بیماری کرونا ویروس در کارکنان خواهد شد.
آرزو نجائی؛ صمد بابایی؛ مرادعلی زارعی پور
چکیده
زمینه و هدف: یکی از موارد مهم در زمینه حفظ و ارتقای سلامت جامعه، دفع بهداشتی زباله است. امروزه استفاده از مدلهای آموزشی جهت تعیین علل عدم پذیرش رفتارهای مرتبط با سلامت رو به فزونی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با رفتار دفع بهداشتی زباله بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در کارکنان مراکز بهداشت شهرستان ارومیه انجام شد. مواد و ...
بیشتر
زمینه و هدف: یکی از موارد مهم در زمینه حفظ و ارتقای سلامت جامعه، دفع بهداشتی زباله است. امروزه استفاده از مدلهای آموزشی جهت تعیین علل عدم پذیرش رفتارهای مرتبط با سلامت رو به فزونی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با رفتار دفع بهداشتی زباله بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در کارکنان مراکز بهداشت شهرستان ارومیه انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه توصیفی - تحلیلی در سال 1395 بر روی 300 نفر از کارکنان مراکز بهداشت شهرستان ارومیه صورت گرفت. گردآوری دادههابا استفاده از پرسشنامهای مشتمل بر سؤالات فردی و سازههای مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS،ورژن 16 و آزمونهایLinear Regression, Independent T, ANOVAانجام گرفت. یافتهها: بین رفتار دفع بهداشتی زباله با جنسیت، وضعیت تأهل، رسته شغلی و وضعیت اقتصادی ارتباط آماری معنیداری مشاهده شد (0/05>p). از بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، شدت درک شده بیشتر رفتار دفع بهداشتی زباله را پیشگویی کرد. از عوامل پیشگویی کننده در مراحل بعدی بهترتیب میتوان خودکارآمدی درک شده، منافع درک شده، حساسیت درک شده، آگاهی و موانع درک شده را نام برد. نتیجهگیری: بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی، سازههای شدت درک شده و خود کار آمدی در رفتار دفع بهداشتی زباله بیشترین تاثیر را داشت، پیشنهاد می شود در طراحی و اجرای برنامه های مدیریت دفع بهداشتی زباله بر روی سازه های شدت درک شده و خودکارآمدی بیشتر تاکید شود.